Szakfordítás árak

Mindennapjainkban egy sor olyan dokumentummal, leírással találkozhatunk szakterülettől függetlenül, melyek külföldi kapcsolatokkal rendelkező ügyletek során jutnak szerephez. Ma már elképzelhetetlen a pénzügyek, az ipari és kereskedelmi kapcsolatok világa, vagy például a telekommunikáció, a szállítmányozás és a gépipar anélkül, hogy ne jutnának szerephez a határokon átnyúló kapcsolatok és ezekkel együtt az idegen nyelvhasználat.szakfordítás árak

Ugyan az angol alapnak számít ma már mindenhol a világon, de nem ritka, hogy a származási helyből, vagy például az üzleti kapcsolatok jellegéből adódóan más nyelv ismerete válik szükségessé. A középszintű vagy a felsőfokú nyelvtudás sokszor nem elegendő, ugyanis az esetek nagy része egy speciális területet érint. Ilyenkor nem csak a szakszótárak használata válhat aktuálissá, hanem olyan szakemberek alkalmazása is, akik gyakorlattal rendelkeznek az érintett területen és ismerik annak szakkifejezéseit.

Szakfordítás, ahol a fordító személye kiemelten fontos

Ahhoz kétség sem férhet, hogy például a gazdasági, jogi, orvosi, és műszaki fordítás területeken hozzáértő fordítók kellenek. Nem elég azonban az autodidakta módon történő önképzés, ugyanis komoly szakértelmet követelnek meg ezek a területek. Ma már a fordító irodák is olyan szakembereket alkalmaznak a fordítások elkészítéséhez, akik a területen végeztek, a gyakorlatban is alkalmazzák mindazt, amiről a fordítani kívántak szólnak. Nagyon fontos, hogy a szakzsargon és a speciális szakkifejezések ne okozzanak gondot, s ha mégis szükséges a szótárhasználat, akkor egyszerűen, gyorsan és megbízható végeredménnyel történjen a fordítás elkészítése.

Mitől függenek a szakfordítás árak?

Ha speciális hozzáértést megkövetelő témakörökről van szó, akkor az már nyilvánvalóan többe kerül, minthaminőségi fordítás kiváló árakon egy teljesen általános szöveget kellene átültetni a célnyelvre. A szakfordítás árak azonban nem csak a szöveg jellegétől függenek, hanem attól is, hogy szükség van-e hozzá szakfordító alkalmazására, valamint mekkora terjedelemről van szó. A hosszú műszaki leírások és dokumentumok rendszerint mélyen belemennek a témába, tehát korántsem mindegy már csak a jogkövetkezmények elkerülése végett sem az, hogy mennyire szakszerűen történik a fordítás elvégzése. A szöveg nehézségi fokától függően a hosszon keresztül több tényező is hatással lehet arra, hogy miként alakulnak a szakfordítás árak. Természetesen nem mehetünk el a sürgősségi jelleggel szükségessé váló fordítások mellett, melyek külön kategóriát képeznek.

Szakfordítás árak a határidő függvényében

A pályázatok benyújtása, a jogi határidők tartása, vagy például az üzleti levelezés gördülékenysége érdekében akár sürgősségi jelleggel is szükségesek lehetnek a fordítások. Ilyenkor magasabb költségekre mindenképpen számítanunk kell, hiszen ahhoz, hogy a megbeszélt határidőre elkészüljenek az akár tetemes mennyiségű anyagok, nagyon fontos a szakemberek számára a munka kiszervezése, valamint az egyéb feladatok háttérbe sorolása. Mindez nem csak kényelmetlenséggel járhat, hanem bizony plusz munkaórákkal is, amely nagyobb koncentrációt igényel. Ha tehát a határidők szorítanak, akkor arra mindenképpen számíthatunk, hogy a szakfordítás árak magasabb összeget tesznek majd ki. Cserébe viszont gyors, hatékony és megbízható szakfordítást kaphatnak az ügyfelek.

Váratlan jogkövetkezmények nélkül

fordítógépA műszaki, a jogi, vagy például az orvosi terület kifejezetten olyanok, melyek esetében a szakszerűségen nagyon sok múlik. Gyakran jelentős mennyiségű fordítás válik szükségessé akár egy pályázat elnyerése, akár a termékleírások, használati utasítások, üzemelési leírások kapcsán. Ha ezekben bármi hibádzik, akkor a problémás helyzetekben a forgalmazót vagy a gyártót veszik elő. Nagyon fontos tehát, hogy a szakfordítás megbízhatóan történjen, így a nem várt jogi következmények is elkerülhetőek.

 

E-Word Fordítóiroda
Budapest, Pasaréti út 122–124. B, 1026
(06 1) 200 7593